ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

15/09/2019 08:32

Νέες μητέρες, νέοι γονείς

Η Προσχολική Αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού.

Είναι αναγκαία για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική, κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, που του δίνει τα εφόδια για την υπόλοιπη ζωή του. Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία το παιδί μπορεί πιο ολοκληρωμένα να μάθει όσα είναι αναγκαία για την ανάπτυξή του: Να σκέπτεται, να παρατηρεί το περιβάλλον, να συμβιώνει αρμονικά, να λειτουργεί ομαδικά, να πειθαρχεί, να διεκδικεί, να κάνει φίλους.

Γι’ αυτό δεν συμβιβαζόμαστε να κάνουμε εκπτώσεις από αυτό που είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τα παιδιά μας!

Ο Σύλλογος Γυναικών Ηλιούπολης (μέλος ΟΓΕ) καταγγέλλει τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τη δωρεάν προσχολική αγωγή για τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020.

 

Στην πόλη μας, έγιναν 535 αιτήσεις για εισαγωγή στους Παιδικούς Σταθμούς. Απο αυτές έγιναν δεκτά 376 παιδιά (302 νήπια και 74 βρέφη), σε αυτά θα προστεθούν μέσα στον χρόνο άλλα 50 παιδια που θα γίνουν δεκτά για κοινωνικούς λόγους. Αυτό σημαίνει οτι μένουν εκτώς βρεφονηπιακών σταθμών 109 παιδιά από αυτά που έκαναν αιτήσεις. Στην πραγματικότητα τα παιδιά που μένουν εκτώς δημοτικών σταθμών είναι πολύ περισσότερα αν υπολογίσουμε το πόσα παιδιά κατοικούν στην Ηλιούπολη.

 

Οι μόλις 470 θέσεις σε παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών της πόλης μας. Αλλα ακόμα και αυτά τα παιδιά που έχουν μια θέση στους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς έρχονται αντιμέτωπα με τα αποτελέσματα της χρηματοδότησης:

  • με μεγάλα κενά σε βοηθητικό προσωπικό

  • με το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού να είναι συμβασιούχοι και όχι μόνιμο προσωπικό (και το αν θα υπάρχει κάθε χρόνο εξαρτάται απο το πρόγραμμα ΕΣΠΑ)

  • με το βάρος των τροφίων για όσους δεν έχουν Voucher

Αλλα και όταν έρθει η ώρα τα παιδιά μας να προχωρήσουν στο νηπιαγωγείο θα έρθουν αντιμέτωπα με την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής για τα νήπια και τα προήπια, που παρόλο που είναι απαραίτητη αντιμετωπίζεται με απαξίωση απο το κράτος.

Αυτό που εξασφάλισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το τελευταίο νομοθέτημα της πριν τις εκλογές και θα υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, είναι να περάσουν τα παιδιά μας τα πιο ευαίσθητα χρόνια της ζωής τους μέσα σε κοντέϊνερ, να στοιβαχτούν σε τμήματα των 25 παιδιών και σε αύλειους χώρους δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων όπου τα νηπιαγωγεία τους θα συστεγάζονται, χωρίς να μπορούν να χαρούν το παιχνίδι, χωρίς να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την ασφάλεια, τη σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη μέσα στον κατάλληλο χώρο και με τα κατάλληλα μέσα.

Την ίδια ώρα δημοτική γή δίνετε στο υπερταμείο, αντί να αξιοποιηθεί για να φτιαχτούν νέες δημοτικές δομές ωστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγία.

 

Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία μιλάει η ΝΔ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

 

Οι κούφιες υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης της ΝΔ διαδέχθηκαν τις ανέξοδες διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι «κανένα παιδί στην Ελλάδα δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών». Και οι δύο όμως κυβερνήσεις, χθεσινή και σημερινή, μετατρέπουν το δικαίωμα των παιδιών μας σε εμπόρευμα και ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης. Υλοποιούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σημαίνει ότι η προσχολική αγωγή μετατρέπεται σε “parking” παιδιών προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι να εκμεταλλευτούν περισσότερο και πιο ευέλικτα την εργασία της μητέρας.

 

Αποτελούν πρόκληση οι δηλώσεις των αρμόδιων Υπουργών της κυβέρνησης της ΝΔ που θεωρούν “ευχάριστο γεγονός” ότι μόνο 155.000 παιδιά!!! έχουν ελπίδα για μια θέση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς δωρεάν. Αντί να παρέχεται δωρεάν σε όλα τα παιδιά, η αγωγή και φροντίδα παιδιών προσχολικής ηλικίας γίνεται πολυτέλεια στην οποία φυσικά πρόσβαση θα έχουν όσοι μπορούν να αντέξουν το κόστος. Αντί να είναι υποχρέωση του κράτους αποτελεί ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας.

 

Η ανάπτυξη που έχουν ανάγκη οι νέες μητέρες και τα νέα ζευγάρια, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι προϋποθέτει:

 

- Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά-από τη γέννησή τους μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο- θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, τόσα όσα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.

- Άμεση και ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με κρατική χρηματοδότηση που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σε κτήρια, αίθουσες και προσωπικό.

- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού.

- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με 6ωρο, 5ημερο, 30ωρο.

- Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.

- Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.

- Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους (π.χ. υπουργείο Παιδείας). Το περιεχόμενο του παιδαγωγικό έργου δεν μπορεί να είναι στη δικαιοδοσία της εκάστοτε δημοτικής αρχής, διαφοροποιημένο και αποσπασματικό. Να συνδέεται το παιδαγωγικό έργο των παιδικών σταθμών με αυτό των νηπιαγωγείων.


 


 

15.9.2019

Το ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Ηλιούπολης